top of page

HUDEN OG HUDPLEIE TIDLIGERE VS NÅ


Etter to tiår med erfaring innen hudpleiefaget har jeg vært vitne til flere epoker med utvikling innen bransjen. La meg ta deg med på en reise gjennom en liten del av denne utviklingen, som enkelt forklarer "huden da vs nå".

Da jeg delte planen om å ta en videreutdanning med søsteren min, stilte hun spørsmålet: "Er det virkelig nødvendig? Har ikke huden din alltid vært den samme?"


Anatomisk sett er jo dette riktig, for huden har ikke endret seg. Likevel har vår moderne livsstil og den raske utviklingen av informasjonsteknologi skapt nye utfordringer som påvirker hudens tilstand. Huden vår er fremdeles den samme, men den utsettes for nye påvirkninger. Vår hektiske livsstil, miljøpåvirkninger, kostholdsendringer og overfloden av informasjon på internett har en betydelig innvirkning på hudens helse og utseende.


Av den grunn har jeg alltid prioritert å holde meg oppdatert på nye ingredienser og de siste utviklingene innen huduniverset. Og for å si det mildt, det har skjedd en bemerkelsesverdig utvikling når det gjelder hva vi kan oppnå for å pleie og forbedre hudens tilstand! Hudpleiere er enige om at det er avgjørende å etablere hudens balanse før vi kan jobbe mer i dybden.


Hudpleier holder instrumenter for hudpleiebehandling
Dermalogica Expert Hanna Harring

Da jeg gikk på skolen for over 20 år siden, var det faktisk deler av hudens anatomi som ikke ble diskutert, primært fordi teknologien ikke hadde kommet så langt. Den mest spennende behandlingen vi lærte om den gangen, var bruk av glykolsyre-peel - ååå det var så flott og revolusjonerende.


Senere, gikk vi inn i en periode der vi søkte etter mer aggressiv behandling, der vi ønsket lengst mulig nedetid, svie og flass. Dette indikerte jo på at behandlingen var dyptvirkende, ekstrem og kraftig. "Jo mer, jo bedre resultat" tenkte vi. Vi håpet på at quickfixes og få antall behandlinger skulle gi oss det vi ønsket. Hvem kan glemme den minneverdige episoden fra TV-serien "Sex and the City," der Samantha hadde et uhell med en ansiktsbehandling og svidde av seg hele ansiktet? Phuu, nei det er definitivt ikke den typen opplevelse vi ønsker eller har tid til i dag.Huden vår i dag er mer stresset... er det kanskje fordi vi lever med mer stress både internt og eksternt? Akne, som tidligere ble betraktet som et problem hovedsakelig for ungdommer, har nå blitt mer vanlig blant voksne i varierende grad. Det samme gjelder ulike grader av rosacea, og en fellesnevner for mange av disse hudproblemene er inflammasjon. Idag spiser vi mer sukker og ultraprosessert mat som skaper endringer i tarmens bakterieflora. Samtidig blir vi mer eksponert for forurensing, værforandringer og skjermtid som bidrar til økt forekomst av frie radikaler.


Dessuten, påvirkes vi av økt stress, både eksternt og internt, som strekker seg over lengre perioder. Dette kan resultere i en økt produksjon av hormoner som adrenalin, testosteron og kortisol, som igjen har en innvirkning på hudens tilstand. Det er derfor viktig å forstå at vår moderne livsstil og miljøpåvirkninger har satt hudhelse i en ny kontekst, og derfor er det viktig å tilpasse vår hudpleierutine i tråd med disse endringene.


Samtlige av disse faktorene er med på å trigge huden. Men heldigvis er det konstant forskning og utvikling innen hudhelse, og vi ser stadig fremveksten av nye behandlingsmetoder og produkter som er skreddersydd for våre stadig skiftende behov.


Behandlingsbenk med dyne og levende lys
Avslappende behandlingsrom hos Venus Hanna i Sandefjord.

Å ivareta hudens barrierefunksjon er blant de viktigste aspektene av hudpleie, kanskje til og med viktigere enn noe annet. Det har blitt utført omfattende forskning på hudens mikrobiom - som består av sunne og gode bakterier som spiller en avgjørende rolle for hudens helse. Vi har lært at det gir bedre resultater å jobbe med huden enn mot den.


La meg ta deg igjennom et enkelt scenario: Forestill deg at du allerede har tusen oppgaver på jobb, og hjertet ditt pumper av stress. Akkurat da kommer sjefen din inn og legger enda flere oppgaver på bordet. Dette er omtrent hvordan huden din reagerer når den allerede har en underliggende problemstilling og det kjøres på med "fullt krutt". I stedet for å hjelpe, kan det faktisk forverre ubalansen i huden og forlenge problemets varighet.


Så kanskje vi må tilbake til basicen og kjernen av hudpleie.


... meld deg på nyhetsbrevet for å få med deg neste innlegg som gir deg alt du trenger å vite om hudpleiens 4 grunnsteg.Hanna

bottom of page