top of page

Hvorfor er rens et viktig steg i hudpleie rutinen?

Forrige gang snakket jeg om den grunnleggende hudpleien og de fire basestegene. I dag vil jeg snakke mer om det første steget i hudpleierutinen; rens. For er rens så viktig? Hva er greia med dobbelrens? Er det mulig å rense feil?


Det er ren musikk i mine ører hver gang jeg hører, "Jeg har gode renserutiner. Renser alltid hver morgen og kveld". Dette gleder meg like mye som når du forteller at du bruker UV-beskyttelse hver dag. Det er nesten så jeg får lyst til å hoppe og sprette av glede! Ser du det for deg?


Det første og mest essensielle steget i hele hudpleierutinen er rensing. Når jeg snakker om rensing, tenker du kanskje først og fremst på å fjerne sminken. Men det er mer enn det - forestill deg at huden fungerer som ditt ytre skall. Huden din utsettes daglig for betydelige ytre miljø faktorer, mengder av støv, forurensing, og ikke minst bakterier. Du bruker hendene til alt, berører deg automatisk i ansiktet før du har rukket å vaske hendene. "Iiisssj" tenker du kanskje nå, men det er viktig å huske at bakterier ikke nødvendigvis trengs å være hysterisk for. Huden din er utrolig motstandsdyktig, men alt den skal beskytte deg mot skaper også behov for reparasjon. Og derfor er det viktig å opprettholde en sunn hud med en sterk hudbarriære.


For å gjøre repareringsprosessen lettere for huden trenger den assistanse fra deg. Rensing er den første oppgaven du må gjøre som en form for assistanse.


Ansiktsrens tar bort alt som huden har vært utsatt for i løpet av dagen - ytre påkjenninger, miljø, svette, talg, sminkerester, bakterier, døde hudceller. Ved å gjøre dette daglig forebygger du også tilstoppede porer og opphoping av døde hudceller, som ellers kan føre til en ujevn hudstruktur, svekket hudbarriære og usunn hudhelse.Ung voksen som renser ansiktet på badet.
Rens er det første og viktigste steget i hudpleie rutinen.

Hva er forskjellen på de ulike rensestegene? Og når bør du rense? Hudtype og hudtilstand kan ha påvirkning på hvordan hudpleierutinen din blir satt opp. Ta gjerne kontakt med meg om du ønsker veiledning.


Morgenrens

Det er mange som kun bruker vann i ansiktet om morgenen. Er du kanskje en av de? Isåfall. Kun vann kan bidra til å tørke ut huden enda mer, mens et renseprodukt som inneholder fuktighet kan gi deg den friske starten du egentlig leter etter. Huden bruker natten på å reparere og skiller ut avfallsstoffer igjennom porene dine. Dette er noe som ligger på hudoverflaten om morgenen, som du helst ønsker å rense bort før du påfører sminke. På morgenen er det nok å rense én gang, spesielt hvis du har dobbeltrenset kvelden før.


Kveldsrens

Kveldsrensingen er den aller viktigste. Det er her du bør gjøre dobbeltrens (les under) for å virkelig rense opp i alt fra dagen og samtidig klargjøre for aktive kveldsprodukter og den naturlige reparasjonsprosessen huden gjør om natten.
Dobbeltrens

Tilbake til start. Er dobbeltrens nødvendig? Dette steget er i vinden som aldri før, selvom det har vært et steg innenfor hudpleiepraksis i mange år. Det er ikke mer komplisert enn å rense over to ganger - litt på samme måte som at du kanskje bruker sjampoo to ganger for at det skal bli ordentlig rent. Den første runden fjerner det overflødige, mens andre runde renser godt i dybden.


Noen foretrekker å bruke to ulike renser for første og andre runde. Det kan variere i forhold til hva slags hudtilstand og hudtype du har, hvor mye sminke du bruker og hvordan du liker å ha hudpleierutinen din. Nei, det er ikke nødvendig å ha to ulike rens, men...


Hvis du starter første renserunde med en pre-cleanse, som gjerne er en oljebasert rens, får du fjernet all sminke og UV-beskyttelse fra huden. I andre renserunde velger du den rensen som er tilpasset din hudtilstand, som renser i dybden og jobber med huden din samtidig.
Det finnes mange varianter og konsistenser innenfor rens. Skum, olje, krem, melk, gele, eksfolierende (ikke erstatning for eksfoliering), micellar og leire. Hvordan velger du riktig ansiktsrens?


Det første trinnet for å velge riktig ansiktsrens er å kartlegge din hudtype og hvilke hudtilstand nåværende hud er i. Finn deretter den konsistensen og formelen som passer din personlige preferanse. For eksempel kan en skummende rens være ideel for fet hud, mens en kremet rens passer bedre for tørr hud. Når du har denne kunnskapen, kan du velge en rens som passer til din unike hud, og dermed sikre den beste renseopplevelsen. Se figuren nedenfor for en overordnet oversikt.

Dermalogica rens

Fordeler

Ideel for

PreCleanse (olje)

Løser opp all sminke, talg og UV-beskyttelse

Alle hudtyper, tørr hud

Oil to foam total cleanser (olje/skum)

Løser opp all sminke, talg og UV-beskyttelse

Alle hudtyper, fet og kombinert.

Daily glycolic cleanser (eksfolierende/gel)

Fornyer og jevner hudtonen, fjerner tilstopninger

Fet og kombinert, pigmentering, aldrende.

Intensive moisture cleanser (krem)

Næringsrik og pleiende.

Normal, tørr hud og sensitiv hud.

Active clay cleanser (leire)

Dyptrenser og balanserer fet hud.

Normalt, kombinert og fet hud.

Skin resurfacing cleanser (eksfolierende/krem)

Jevner hudtonen, fukter, øker cellefornyelsen

Normal, tørr hud.

Cearing skin wash (gel/eksfolierende)

Beroligende, antibakteriell, forebygger utbrudd

Acne

Micellar prebiotic precleanse (krem/miceller)

Balanserer hudens mikrobiom. Løsner sminke og UV-beskyttelse.

Alle hudtyper, sensitiv hud.Det kan kanskje høres overveldende ut å rense huden hver dag, men det tar faktisk ikke så lang tid. Dessuten er det kjempe viktig for å forebygge andre hudtilstander og hudproblemer som kan kreve langt mer enn kun rens. Jeg timet meg selv en gang "to prove a point" og brukte kun 1 minutt og 26 sekunder på hele renserutinen.


Om du er usikker på din hudtype, hva hudtilstand innebærer, og hvilken rens som passer best for deg, er du velkommen til å sende meg en uforpliktende melding. Jeg står klar til å hjelpe deg med å identifisere dine behov og gi råd om riktig hudpleierutine.


Happy cleansing 😊

Venus Hannabottom of page