top of page

Grunnleggende hudpleie - de fire basestegene!

Du kan sammenligne hudpleierutinen med en treningsøkt. Det gir deg nemlig god innsikt i viktigheten av å gi huden den omsorgen den fortjener. Ja, jeg vet.. men det er allmenn kunnskap at regelmessig trening er godt for helsen, ikke sant?


På samme måte som kroppen, krever også huden din regelmessig pleie for å opprettholde balansen, bli sterkere og vise seg fra sin aller beste side. Så hva er nøkkelen til en effektiv hudpleierutine? Og "hvor skal jeg egentlig starte?" tenker kanskje du nå. La oss se på dette i sammenheng med trening.


Tenk deg at du skal starte med løping. Hadde du meldt deg på et maraton med en gang? Neppe. Du starter naturligvis med små løpeturer og kanskje målrettet trening? Det samme gjelder hudpleien. Du trenger ikke nødvendigvis å starte med en bred rutine.


Jeg sier alltid: «start med basicen»


Venus Hanna om de fire basestegene i hudpleie.
Ser du ikke resultater med hudpleien? Still deg spørsmålet; "Har jeg basicen i orden?"

Du utsettes for reklamer, velmente tips fra venner og bekjente. Samtidig florerer det av ulike hudpleieprodukter på markedet. Du håper hele tiden at dette produktet vil være nøkkelen for endringene, men samtidig opplever du at det forventede resultatet uteblir. Hvorfor? Fordi løsningen ikke ligger i ett enkelt produkt alene. Suksessen du leter etter ligger i en hudpleierutine. Rettere sagt hvordan produktene settes sammen i en helhetlig rutine og hvor godt huden responderer på produktene du bruker. For huden din er unik - påvirket av alt fra genetikk til miljøfaktorer. Det handler om å tilpasse produktene til din egen hudtype og -tilstand. Det er som å gi kroppen riktig type trening; en universell treningsrutine fungerer ikke for alle.


Nå kan det virke som om jeg mener at du bør bruke en overflod av produkter – det er ikke tilfellet. Jeg ønsker bare at du starter i riktig ende, at du prepper og beskytter huden din. For når du gjør det, vil du oppnå best mulige resultater fra produktene du unner deg.


- Mange ganger har jeg hørt folk si, "Jeg bruker kjempegode serum og kremer, men jeg ser ikke noen resultater." Det første jeg spør om er basicen i hudpleien. Hvordan er renserutinen? Hvor ofte eksfolierer du huden? Bruker du solbeskyttelse (spf)? Ofte kommer innrømmelsen om at det kanskje ikke blir brukt så mye av det.


Så hva er denne basicen som jeg ønsker at du skal være flink med? Hvordan bør en god hudpleierutine være?

Hudpleiens fire grunnstener er rens, eksfoliering, fuktighet og solbeskyttelse. Hver av disse stegene spiller en avgjørende rolle med sine viktige funksjoner: Renhet, fornyelse, balanse, og beskyttelse.


Rens er ikke bare en enkel ritual for å fjerne makeup. Det er som å gi huden din en frisk start ved å fjerne svette, talg, forurensninger, og solbeskyttelse. Renhet er grunnlaget som tillater andre produkter å utføre på sitt beste, som å gi et rent lerret for kunstverket. Kveldsrensen er ikke noe du bør hoppe over. Jeg tør å love at du vil merke betydelig forskjell bare ved å være konsekvent med dette. Dette er det første steget i rutinen og legger også grunnlaget for effektiviteten til resten av produktene du bruker.


Mens du sover går huden igjennom en reparasjonsprosess for å takle dagens påkjenninger. Om den i tillegg skal kjempe med alt som ligger på urenset hud, vil reparasjonen bli dårligere. Så, å rense huden om kvelden er som å gi den en pustepause, en sjanse til å komme seg og forberede seg på en ny dag. Det er grunnlaget for en frisk og fornyet hud.


Voksen kvinne renser ansikt
Første steg i hudpleierutinen er rens. Dette legger grunnlaget for resten.

Eksfoliering er en assistent for huden. Huden din er nemlig avhengig av assistanse for å kvitte seg med døde hudceller som naturlig bygger seg opp over tid. Den trenger også en dytt for å få fart på cellefornyelsen, en prosess som dessverre går langsommere ettersom årene går. Eksfoliering trer inn som redningen, ikke bare for å avdekke frisk hud, men også for å øke blodsirkulasjonen. Når blodsirkulasjonen øker kombinert med fravær av døde hudceller, optimaliseres opptaket av serum og kremer i huden, og gir plass for nærende ingredienser å gjøre jobben sin på en effektiv måte. Og ikke glem gløden!! Du får såå fin glød etter en runde med favorittskrubben. Men, ikke ta helt av.. det skal jeg komme tilbake til.
Fuktighet er nødvendig for alle hudtyper. Fuktighet er essensielt selv når du føler at huden din er fet. Det kan faktisk være at huden din virker fet nettopp fordi den mangler fuktighet. Dette kan kanskje virke litt forvirrende, men fuktighet spiller en avgjørende rolle for å holde hudbarrieren i balanse. Her er tre eksempler:


  1. Mangel på fuktighet kan for eksempel føre til at huden produserer mer olje for å kompensere, noe som resulterer i urenheter.

  2. Tørr hud mangler fuktighet og kan føre til kløe, irritasjon og flass. Tilført fuktighet bidrar til å hindre disse problemene ved å bevare hudens mykhet og en sunn hudbarriere.

  3. God fuktighet hjelper til med å opprettholde hudens elastisitet, noe som reduserer fine linjer og rynker.


Kvinne som påfører fuktighetsmaske
Et godt tips kan være å bruke fuktighetsmaske.

Når det gjelder solfaktor (SPF), er det som å gi huden din en pålitelig beskyttelse mot skadelige UV-stråler. Huden bruker mye energi på å rydde opp i solskader. Ved å bruker SPF sparer du ikke bare huden din for skader og hudsykdommer, men også for den store belastningen det er å rydde opp i skadene. Det frigjør energi som huden heller kan bruke på å jobbe med andre produkter du bruker og ingrediensene i disse.


For å oppnå optimal beskyttelse bør SPF brukes hver dag, hele året. Selv på overskyede dager, selv når solen ikke steker. Husk at konsistens er nøkkelen når det gjelder solbeskyttelse. Regelmessig bruk av SPF bidrar ikke bare til å forebygge solskader, men det er også avgjørende for å opprettholde hudens helse og redusere risikoen for hudkreft og tidlig aldring.


Jeg vil gå så lang som å si at "vinninga går opp i spinninga" dersom du ikke beskytter deg mot UV stråler.Så hvis du ikke opplever de ønskede resultatene, still deg selv spørsmålet: "Har jeg basicen i orden?" Når du har etablert en god hudpleierutine med de fire grunnleggende stegene – rens, eksfoliering, fuktighet, og SPF – kan du utforske videre om å jobbe mer i dybden med aktive serum, masker og kremer.


Avslutningsvis vil jeg gi deg noen små påminnelser: Husk at din hud er unik og krever sin egen oppskrift. Jeg vil be deg om å ha tålmodighet. Det tar minst tre hudsykluser før du ser de virkelige resultatene.


Og heeeelt til slutt - snakk pent til deg selv. Ingen har perfekt hud. Huden er et levende organ som gjør en kick-ass jobb med å beskytte deg hver eneste dag. Så vær snill mot din egen hud, aksepter dens unike egenskaper, og verdsett den rollen den spiller i å opprettholde din generelle helse og velvære. Ta vare på den - akkurat som den tar vare på deg 😊


Venus Hanna
bottom of page