Kjært barn har mange navn, og eksfoliering er intet unntak. Det refereres også til som skrubb, peeling eller peel, som betyr "avflaking" eller "avskalling av de ytre lagene av en kompakt masse. Haha ~ det kan høres helt brutalt ut, men det er jo nettopp det som er målet. Det er som å gi huden din en fornyelsesprosess, og under denne "avskallingen" blir det gamle erstattet av det nye, og resultatet er ofte en glødende og forbedret hudtekstur. Det finnes ulike typer peeling. Hva er forskjellen?
De aller fleste eksfolianter har en kombinasjon av mekanisk og kjemisk virkning. Dette gir fordelen av å få det beste fra begge verdener og tilgang til flere behandlende ingredienser.
Mekanisk eksfoliering inneholder små partikler eller korn for å fysisk fjerne døde hudceller og andre urenheter. Dette kan være i form av skrubbekorn, milde runde kuler, pulver, børster eller svamper. Mekanisk eksfoliering gir en umiddelbar følelse av glatthet og renhet.
Kjemisk eksfoliering, derimot, bruker syrer for å løse opp og fjerne døde hudceller. Dette kan for eksempel være ingredienser som alfahydroksysyrer (AHA) eller betahydroksysyrer (BHA). Kjemisk eksfoliering kan gi dypere penetrasjon og er ofte mer skånsom for huden. Enzym-peeling er også en form for kjemisk eksfoliering, men ulikt vanlig kjemisk peeling vil enzymene i peelingen også "spise opp" en del av de døde hudcellene.
Nå som jeg har introdusert deg til ulike peelinger, kan det virke som at den kun fjerner døde hudceller. Men eksfolianter har faktisk mange fordeler. De kan også:
Øke blodsirkulasjonen
Redusere talgproduksjonen
Lysne pigmentering
Bygge opp hudbarrieren
Øke kollagenproduksjonen
Forhindre kviser og sorte prikker
Minimere fine linjer
Øke fuktnivået
Øke cellefornyelsen
Dermed kan valget mellom mekanisk og kjemisk eksfoliering avhenge av individuelle preferanser, hudtype og de spesifikke behovene til huden. Kombinasjonen av begge metodene i en eksfoliant gir ofte omfattende fordeler for hudens helse og utseende.
Du lurer kanskje på ~ hvordan skal jeg velge riktig peeling til min hud? Og hvor ofte bør jeg eksfoliere huden?
Det finnes forskjellige styrkegrader av eksfoliering, og det er fantastisk! Dette betyr at det er en eksfoliant for alle hudtilstander.
Mange som har sensitiv hud eller opplever litt rødhet i kinnene, kan være forsiktige "skrubbing". Tidligere var det normalt med ideen om å "skrubbe, skrubbe, skrubbe" for å få bort de døde hudcellene på huden. I dag er ikke dette tilfelle. Nå brukes det ikke eksfolianter med grove, taggete korn, fordi dette er med på å skape mer skade enn godt. Grove korn river opp hudoverflaten og skaper unødvendig stress for huden din.
Takket være utviklingen innen hudpleie kan du nå velge eksfolianter med ulike styrker, fra milde til mer intensive, uten å forstyrre hudbarrieren. Dette gir deg muligheten til å tilpasse eksfolieringen til din spesifikke hudtype og behov. Så, enten du har sensitiv hud eller ønsker en kraftigere behandling, er det en eksfoliant der ute som passer perfekt for deg. Det handler om å finne riktig balanse for å oppnå glødende og sunn hud uten å forårsake unødvendig irritasjon.
Hvor ofte skal du eksfoliere? Dette varierer betydelig og avhenger av din spesifikke hudtilstand, hva du ønsker å oppnå og typen eksfoliant du bruker. Noen eksfolianter anbefales for bruke 1-3 ganger i uken, mens andre er laget for daglig bruk. Det er likevel viktig å merke seg at selv om en eksfoliant er laget for daglig bruk, betyr det ikke nødvendigvis at din hud vil dra nytte av daglig eksfoliering. En nyttig tommelfingerregel er å starte gradvis og deretter øke gradvist. Dette gir huden din tid til å tilpasse seg den nye rutinen, akkurat som når du introduserer kroppen for nytt treningsprogram.
Begrepet overeksfoliering betyr rett og slaett av du går for hardt ut. Overeksfoliering vil resultere i at huden kommer i ubalanse, kan oppleves rød, sensitiv, nyppete, tynn og generelt svak. Dette kan ofte oppleves i kombinasjon med syrer. For det er ikke bare eksfolianten som har syrer. Det kan være syre i rensen og serumet ditt også. Syrer har som nevnt over en eksfolierende effekt. For mange er dette en bra ting, for andre kan dette bli alt for mye.
Så husk - «sometimes less is more»
ps: kampanje ut desember. Spar 20% på alle eksfolianter fra Dermalogica. Se alle her ->
Trenger du hjelp med å velge eksfoliant til din hud? Send meg en melding, så hjelper jeg deg uforpliktende.